S'estrena l'òpera La Maternitat d'Elna

Televisió de Catalunya s'ha fet ressò del projecte
El cap de setmana del 26 i 27 de gener de 2018 ha marcat una altra fita històrica per a la coral. Després de molts assajos i d'un mes de gener intensíssim d'assajos per poder arribar a temps amb garanties a l'estrena mundial de l'òpera "La Maternitat d'Elna", del compositor ametllatà Martí Carreras Almar, podem dir amb el cap ben alt i molt orgullosos que ens n'hem sortit.

La maternitat d'Elna va ser una institució humanitària destinada a ajudar les dones catalanes i espanyoles embarassades i exiliades durant la Guerra Civil. Va ser fundada el novembre de 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz i hi van arribar a néixer 597 infants. La maternitat va tenir vida fins la ocupació nazi del 1944. L'òpera explica la història de Laura i Nisele, dues mares acollides per Elisabeth. Malgrat el refugi que Elna representava per a elles, les seves famílies seguien estant fragmentades i molts éssers estimats seguien morint en camps de concentració, com els d'Argelers.

El dissabte 26 de gener va tenir lloc la pre-estrena de l'òpera a l'antic hospital de Sant Domènec de Granollers, que avui en dia rep el nom de Sala Tarafa. En una sala plena a vessar, i amb la presència de les càmeres de Televisió de Catalunya, es va oferir una versió concert davant de més de 150 persones assegudes que omplien l'espai (i sense comptar-hi les que estaven dempeus).

L'endemà, i amb el cartell d'entrades exhaurides, al Patronat de la Garriga es va fer l'estrena. Tot i els lògics nervis associats a una estrena i al fet d'estar davant d'una experiència nova per a bona part de tots nosaltres (cantar de memòria i interpretar al mateix moment), vam gaudir de l'espectacle dalt de l'escenari i tot va anar com estava previst, amb crítiques que sempre venen de gust rebre, i més quan vénen de qui vénen.

El muntatge de "La Maternitat d'Elna" compta amb més de 100 persones. Alfons Reverté Casas n'és el director, els solistes Laura Brasó, Anna Farrés, Ainhoa Aguilar i Joël Ruiz en els papers protagonistes de Laura, Niselle, Elizabet i Abel respectivament, l'orquestra de cambra de la Garriga i els cors Americantus de la Garriga, Santa Eulàlia de Santa Eulàlia de Ronçana, Encoralats de l'Escola Mallorca de Barcelona, el cor infantil de l'escola municipal de música Josep Aymerich de la Garriga i nosaltres, a banda de Maria Marquès en la direcció del vestuari i Montse Miralles en la direcció d'escena.

L'òpera començarà ara una gira que, de moment, ens portarà a Santa Coloma de Gramenet, al flamant nou Teatre Auditori Polivalent de Bigues i Riells, que ens permet poder oferir aquests muntatges més complexos en els que de tant en tant participem al nostre poble, i a Barcelona, i amb la il·lusió que també es pugui representar, perquè no dir-ho, a Elna.

Per finalitzar, deixem el vídeo de la notícia de Televisió de Catalunya:

Comentaris

  1. A l'estrena de la Garriga hi va venir VOTV. Podeu veure el vídeo de la notícia aquí.

    ResponElimina
  2. La mateixa estrena segons Canal SET (Santa Eulàlia Televisió) la podeu veure aquí.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars